Nieuwegracht 5A

  • 228 m2

  • 7 kamers

  • Label E

Als ik boven op de Dom sta..… er is geen mooier plekkie dan aan de Nieuwegracht! Een variant op het Utrechts volkslied waar veel Utrechters het mee eens zullen zijn.…

Utrecht | €1.150.000 K.K.

Woning omschrijving

Als ik boven op de Dom sta..… er is geen mooier plekkie dan aan de Nieuwegracht! Een variant op het...

Als ik boven op de Dom sta..… er is geen mooier plekkie dan aan de Nieuwegracht!

Een variant op het Utrechts volkslied waar veel Utrechters het mee eens zullen zijn. In de voetsporen van Romeinen, de kloosterlingen van de Paulusabdij en de notabelen uit de gouden eeuw biedt het pand aan de Nieuwegracht 5A nu een royaal bovenhuis met een fraaie werfkelder langs het water. Dit rijksmonument (uit 1618) is in de afgelopen jaren tot een fijn woonhuis verbouwd met schitterend uitzicht in alle seizoenen.

Het bovenhuis bestaat uit drie woonlagen en een serre op het achterhuis met een ruim en zonnig dakterras. De Hofpoort en de steeg aan de zuidkant zorgen op alle verdiepingen voor licht aan drie kanten van het huis. De woonverdieping met open keuken op de tweede etage sluit gelijkvloers aan op de serre en het dakterras. De oorspronkelijk dakconstructie met merktekens uit de houtwerkplaats is hier prachtig zichtbaar in de half open nok met een hoogte tot zes meter. De andere helft van de nok op de derde etage biedt een werk/slaapverdieping. Op de eerste verdieping bevinden zich twee royale slaapkamers, sanitair en een inloopkast.
De zelfstandige werfkelder, die zowel binnendoor, als vanaf de werf toegankelijk is biedt talloze mogelijkheden voor een brede doelgroep. Het biedt extra ruimte voor een gezin met opgroeiende kinderen, kantoor aan huis, logees en ook verhuur is een mogelijkheid. De werfkelder heeft alle voorzieningen van een zelfstandige wooneenheid, met de mogelijkheid aan het water te ontbijten en te borrelen.

De Vereniging van Eigenaren maakt regelmatig gebruik van inspectie door de monumentenwacht van Utrecht en volgt de aanwijzingen voor het onderhoud. De nieuwe bewoner kan zich dus richten op inrichting van de binnenzijde naar eigen smaak.

De Nieuwegracht, met de bomen op de kenmerkende werven aan het water, beneden het straatniveau met de grachtenpanden, is karakteristiek voor Utrecht en uniek in Nederland.
De binnenstad is compact, overzichtelijk en levendig en wordt omringd door de singel met het Zocherpark, het Lepelenburg en de bolwerken met ruim 400 bomen die ouder zijn dan 100 jaar. Ook het groen is hier monumentaal en dicht bij huis.

Al met al een uitzonderlijke kans voor mensen die op zoek zijn naar cultuur en geschiedenis in een monumentale omgeving en licht, lucht en ruimte in huis. Kortom een object dat maar zelden voorbij komt en een bezichtiging waard is.

Indeling
Begane grond: gemeenschappelijke hal met entree naar woning begane grond (NG5) en met trapopgang naar NG5A en trap naar beneden naar de werfkelder (NG5A).

Werfkelder (-1) : entree vanaf de werf naar de woonkamer met open keuken, deur naar de slaapkamer met raam naar het straatniveau, deur naar berging met wasmachineaansluiting en boiler, deur naar de trap naar de gemeenschappelijke hal, deur naar badkamer met douche, toilet en wastafel.

Eerste verdieping: entree; overloop met toegang tot twee zeer royale slaapkamers waarvan de voorkamer beschikt over een bijzonder ruime inloopkast. Vanaf de overloop bereikt men ook de badkamer met ligbad, douche, toilet, wastafel en wasmachineaansluiting.

Tweede verdieping: overloop met toegang tot woonkamer over de gehele verdieping (circa 11 meter diep) met aan de voorzijde een open keuken, een dakkapel met raam aan de zuidzijde, gedeeltelijk open nok, houten vloerdelen en doorgang naar de serre (2000), die door middel van een schuifpui toegang geeft tot het zonnige terras.
Vanuit de woonkamer geeft een industriële (verplaatsbare) trap toegang tot de 3de verdieping.
Derde verdieping: lichte en open verdieping die nu gebruikt wordt als werk-/logeerkamer en beschikt over twee dakramen.

Bijzonderheden:
- Het geheel bestaat uit een drie-laagse bovenwoning en een werfkelder met eigen keuken en sanitair;
- Het betreft een rijksmonument;
- de gemeente is voornemens voor het wervengebied de UNESCO status aan te vragen
In dat kader is gestart het onderhoud gecoördineerd aan te pakken en vanuit de gemeente te faciliteren. Het betreft echter alleen de kelderdelen onder de weg.
- Bovenwoning: verwarming en warm water door middel van c.v.-combiketel (bouwjaar: 2008);
- Werfkelder: warm water door middel van een elektrische boiler en elektrische verwarming;
- De woning is voorzien van dubbele beglazing m.u.v. het monumentale glas in de voorgevel, deels voorzet glaswanden beschikbaar;
- De woning beschikt over voorzetwanden met isolatie;
- De woning maakt onderdeel uit van een kleinschalige Vereniging van Eigenaren (drie appartementen) die onder toezicht van de monumentenwacht onderhoud laten uitvoeren. De maandelijkse bijdrage voor onderhoud is € 150;
- In 2018 zijn de meeste goten vernieuwd;
- Het buitenschilderwerk is circa drie jaar geleden uitgevoerd;
- De woning beschikt over energielabel E;
- In 2000 is de serre en het dakterras (op het zuiden gelegen) gerealiseerd;
- Oplevering in overleg.

Kenmerken

Vraagprijs €1.150.000 k.k.
Aangeboden sinds 28 September 2023
Status Verkocht
Aanvaarding In overleg
Soort woning Appartement
Bouwjaar 1618
Woonoppervlakte 228 m2
Slaapkamers 5
Inhoud 703 m3
Ligging tuin Zuid
Energielabel E
Isolatie Dakisolatie, Gedeeltelijk dubbelglas
Verwarming CV ketel
C.V.-ketel bouwjaar 2008
Voorzieningen Schuifpui, Dakraam, Natuurlijke ventilatie
Garage Geen garage
Isolatie Dakisolatie, Gedeeltelijk dubbelglas

Buurtverkenner

Verken je
nieuwe buurt!

  • Aan water
  • Aan rustige weg
  • In centrum

In onze Buurtverkenners vind je namelijk elk kwartaal een analyse van de Utrechtse woningmarkt. Niet alleen voor de hele stad, maar ook per wijk. Dus dichtbij jou, op buurtniveau.

Persoonlijke gegevens
Typ hier jouw bericht