• Buurtverkenner

De Buurtverkenner

De Utrechtse huizenmarkt in feiten & cijfers

Nieuwbouw komt aardig op stoom

De krapte-indicator geeft de dynamiek weer op de woningmarkt. In de gemeente Utrecht schommelt dit cijfer al geruime tijd op een waarde van 2. Dit houdt in dat zoekers op de woningmarkt voor elke aankoop uit 2 concurrerende woningen uit het aanbod kunnen kiezen. Hoe lager de krapte-indicator, hoe minder keuzemogelijkheden en dus hoe krapper de markt. Wanneer de krapte-indicator onder de 5 komt, is er sprake van een verkopersmarkt. In Utrecht staat deze nu op 2, dit is historisch gezien zeer laag.

Door het beperkte aanbod is het aantal verkopen in 2017 ook met ruim 10% afgenomen. Verkoopprijzen zijn in het vierde kwartaal met ruim 4% gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal in 2016. De stijging komt vooral door de prijsstijging van appartementen met maar liefst 10%. De prijsstijging van woonhuizen ligt met 3% net iets onder het gemiddelde.

Ondanks alle positieve verkoopcijfers merken wij op dat het direct verkopen voor de vraagprijs of hoger juist weer iets lijkt af te nemen. Wellicht dat zoekers kritischer worden op het huidige prijsniveau.

De nieuwbouw komt aardig op stoom. De gemeente Utrecht schrijft op dit moment vele tenders uit, soms tegelijkertijd zoals in Leeuwensteyn en Leidsche Rijn Centrum. Ook wordt er hard gewerkt aan de publiekrechtelijke procesvorming van diverse grootschalige nieuwbouwontwikkelingen in bijvoorbeeld de Merwedekanaalzone, 2e Daalsedijk, het stationsgebied en de Cartesiusdriehoek. Vanaf eind 2018 verwachten wij een verdere stijging te zien van het aanbod van nieuwbouwwoningen waardoor de krapte op de woningmarkt mogelijk zal afnemen en het aantal verhuisbewegingen zal toenemen. Een positieve ontwikkeling!

 

Buurtverkenner_1e_kwartaal_2018.jpg

logo of Punt Makelaars
logo of Punt MakelaarsZoek een woning
sluit knopOns aanbod ontvangen?logo of Punt Makelaars Schrijf je nu in

Wij gebruiken cookies

close cookiebar
Afspraak maken? Bel ons kantoor in Utrecht (tel. 030 2737464) of e-mail ons naar utrecht@puntmakelaars.nl.
Kantoor Leidsche Rijn (tel. 030 2416171) e-mailadres demeern@puntmakelaars.nl.
Bel ons kantoor in Utrecht (tel. 030 2737464) of e-mail utrecht@puntmakelaars.nl.
Kantoor Leidsche Rijn (tel. 030 2416171) e-mail demeern@puntmakelaars.nl.