Buy a house? You can get off to a good start with our 10-point plan!

Hoera je gaat een huis kopen in Utrecht! Voor een van de belangrijkste stappen in je leven wil je goed voorbereid zijn. Met het stappenplan van Punt Makelaars maak je een start naar je droomhuis.

Punt 1: Oriënteer je op verschillende wijken

Utrecht kent vele soorten wijken. Van oude, pittoreske stadspareltjes tot frisse en ruime nieuwbouwwijken, de mogelijkheden zijn bijna oneindig. Houd je van de drukte van de stad of van de rust eromheen? Kijk eens rond in de verschillende wijken, vraag bij inwoners hoe ze het wonen ervaren en verdiep je in de voor en nadelen.

Punt 2: Oriënteer je op diverse type huizen

Ga je voor charmant klein of voor een zee van ruimte? Karakteristiek of modern? Veel verbouwen of kant-en-klaar? Wil je graag een hoekhuis of een tussenwoning? Of is een appartement voor jou ideaal? Hoeveel ruimte heb je nu nodig en hoeveel in de toekomst? Wil je een buitenruimte of een garage? Allemaal vragen die je je van tevoren kunt stellen om je woonwensen te bepalen en om een focus te krijgen tijdens jouw huizenjacht.

Punt 3: Wat kan ik betalen?

Heel leuk die woonwensen, maar kan je die betalen? Wanneer je een huis gaat kopen is het goed om je financiële situatie in kaart te brengen. Wat kun je maximaal lenen? Wat wil je aan maandlasten betalen? Wil je veel of weinig aflossen? Praat eens met een hypotheekadviseur om je maximale budget vast te stellen.

Punt 4: Bezichtigen!

Met woonwensen en budget in het achterhoofd kan je echt op huizenjacht. Door het bezichtigen van een huis zie en voel je pas echt of deze aan je wensen voldoet. Let op bergruimte, indeling en privacy. Informeer naar gebreken, bekijk het bestemmingsplan en neem een checklist mee met punten waar u op moet letten. Neem iemand mee die met een fris oog naar het huis kijkt als backup. Vergeet ook de buurt en buren niet mee te nemen in je oordeel over prettig wonen in het huis. 

Punt 5: Verliefd op een huis? 

Kijk of het gevoel goed is en kijk kritisch naar het huis. Bekijk de waarde van huizen in de buurt. Staan er veel te koop? Wat zegt dit over de buurt? Staan er weinig woningen te koop en deze al wat langer? Waar komt dit door?   

Punt 6: Jouw droomhuis gevonden? Houd je hoofd koel en doe een bod

Wanneer je zeker bent van je zaak ga je in onderhandeling. Bepaal jouw strategie en neem eventueel een aankoopmakelaar in de arm. Wil je nog een bouwkundig onderzoek laten doen of ben je nog niet zeker van je financiering? Neem dat als voorbehoud mee in je bod.

Punt 7: Koopcontract tekenen

Als je bod geaccepteerd is, teken je de koopovereenkomst. Neem de voorbehouden uit je bod op in ontbindende voorwaarden. De koop is nu gesloten, nu heb je nog drie dagen bedenktijd. Ga ook alvast op zoek naar een notaris voor de overdracht van de woning (Punt 10).

Punt 8: Bouwkundige keuring

Iets wat je zeker niet wilt overslaan is een bouwkundige keuring. Zeker bij oudere huizen in Utrecht is het verstandig om te laten inventariseren hoe de woning ervoor staat. Is er achterstallig onderhoud? Is de koopsom nog wel correct? Een bouwkundige keuring is een investering, maar zeker de moeite waard.

Punt 9: Hypotheek op orde brengen

Uiteraard heb je je al verdiept in de financiering. Maar nu is het nog zaak om de hypotheek definitief te regelen en een keuze te maken uit de diverse hypotheekvormen. Laat u adviseren over rente, voorwaarden, kosten en toekomst. Koopsom, overige kosten, overdrachtsbelasting en notariskosten worden meegenomen in de aanvraag. 

Punt 10: Naar de notaris en verhuizen!

Om de koop definitief te maken ga je naar de notaris. Hier zet je de woning op jouw naam door de eigendomsakte te tekenen. Bekijk of alles goed is opgeleverd bij de woning en controleer de akte goed. Dit is de laatste stap voordat je jouw droomhuis mag betreden!

Wanneer mogen we jou feliciteren? Maak een afspraak!

Wij gaan graag met je op zoek naar de perfecte woning en begeleiden je bij alle stappen. Laat je inspireren en adviseren door onze ervaren NVM-makelaars. Maak hier een afspraak of kom langs bij ons makelaarskantoor.

 

Maak een afspraak

 

sluit knopOns aanbod ontvangen?logo of Punt Makelaars Schrijf je nu in
Want to make an appointment? Call our office in Utrecht (tel. +31 30 2737464) or email us at utrecht@puntmakelaars.nl.
Office De Meern (tel. +31 30 2416171) email address demeern@puntmakelaars.nl.
Call our office in Utrecht (tel. +31 30 2737464) or mail utrecht@puntmakelaars.nl.
Office De Meern (tel. +31 30 2416171) email address demeern@puntmakelaars.nl.